arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

De Apenheul

Historie
Apenheul wordt in 1971 opgericht door de Rotterdamse fotograaf Wim Mager. In de jaren zestig koopt hij twee dwergaapjes in een dierenwinkel. Dat kan in die tijd nog gewoon. En iets wat als een hobby begin, loopt al snel uit de hand. Het paartje krijgt jongen. Wim besluit zijn baan als fotograaf op te geven en ontwikkelt het Apenheul-idee.
Het Apenheul-idee
Wim heeft een bijzondere kijk op het houden van apen. Het principe is simpel: mensen beleven meer plezier aan dieren als die het naar hun zin hebben. De dieren moeten hun eigen gang kunnen gaan én zichzelf zijn. Dus geen apen in kooien of achter tralies, maar in grote, natuurlijke buitenverblijven in een bosrijke omgeving.Apenheul gaat open op 12 juli 1971. Het park is nog klein, maar wereldwijd revolutionair!
Loslopende apen
Op 12 juli 1971 gaat Wim Mager van start. Hij begint met loslopende apen. Bezoekers kunnen in het park een paar apensoorten bewonderen, zoals wolapen, dwergapen en slingerapen. De dieren lopen gewoon los tussen de bezoekers. En dat concept is een enorm succes! Al snel krijgen de eerste apen jongen en de bezoekers genieten met volle teugen. Reden genoeg dus om uit te breiden en meer apensoorten te gaan houden. 

De eerste gorillababy’s
In de loop der jaren komen er steeds meer apensoorten naar Apenheul. De eerste gorilla’s arriveren in 1976. Drie jaar later wordt de eerste gorillababy geboren. De baby’s worden ‘gewoon’ door hun moeders grootgebracht. Dat is in die tijd heel bijzonder. Primatologen en dierentuinmedewerkers van over de hele wereld komen – nog steeds – naar Apenheul om ‘de kunst af te kijken’.
 

Tegenslag
In 1981 volgt een grote tegenslag. De blokhut waarin Apenheul was begonnen, brandt af. 38 dwergapen en 8 slingerapen komen om het leven. Slingeraap Pepi is één van de overlevenden die nog steeds in Apenheul woont. Apenheul herpakt zich en bouwt een nieuw hoofdgebouw. Er komen ook nieuwe apensoorten naar Apeldoorn, zoals gibbons, berberapen en leeuwapen.In 1986 werd Apenheul een stichting, met als doelstellingen natuuredcuatie en natuurbehoud.
Reïntroductie gouden leeuwapen
De leeuwapen spelen een bijzondere rol in de geschiedenis van Apenheul. In de jaren tachtig en negentig was er aan gedaan aan een reïntroductieprogramma voor gouden leeuwapen. Met succes worden er gouden leeuwapen uit dierentuinen teruggezet in het wild. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Nederlandse dierentuin dit lukte. In Brazilië lopen nu zelfs nakomelingen rond van leeuwapen uit Apenheul! 
Apenheul Natuurbehoudfonds
In 1994 wordt het Apenheul Natuurbehoudfonds opgericht.
In de jaren ’90 komen er twee soorten mensapen naar Apenheul. De bonobo’s arriveren in 1996. Apenheul is de enige Nederlandse dierentuin waar je deze mensapen kan bewonderen! In 1999 volgen de orang-oetans. Voor hun komst was ontworpen een speciaal verblijf. Dit is helemaal aangepast op de manier waarop orang-oetans leven.