Doelstelling
De VMBZ is de wetenschappelijke vereniging die zich inzet voor bijzondere zorggroepen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, mensen met extreme angst voor de tandarts, mensen die medisch gecompromitteerd zijn of mensen met psychiatrische problematiek.
Het doel van de vereniging is om de wetenschappelijke kennis en op dit gebied te vergroten en bij te dragen aan kwalitatief goede behandeling aan deze bijzondere patiëntengroepen.
De VMBZ tracht dit doel te bereiken door:
- Het organiseren van wetenschappelijke bijeenkomsten, o.a. 2 congressen per jaar
- Het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek
- Het jaarlijks uitreiken van een publicatieprijs voor de beste publicatie op het gebied van mondzorg aan mensen met een beperking of extreme tandartsangst
- Het borgen van de opleidingen tot tandarts-gehandicaptenzorg en tandarts-angstbegeleiding
- Het beheren van het register van de differentiaties tandarts-gehandicaptenzorg en tandarts-angstbegeleiding
- Bijdragen aan klinische richtlijnen en visiedocumenten op het gebied van mondzorg aan voor bijzondere zorggroepen
- Het verbinden van leden en overige professionals in de bijzondere (mond)zorg
Historie van de vereniging
De Vereniging tot Bevordering der Tandheelkundige Gezondheid voor Gehandicapten (VBTGG) werd anno 1970 opgericht. Onder andere Arend Jan Schoolderman, Marcel van Grunsven en Rob Burgersdijk stonden aan de wieg van onze vereniging. Marcel van Grunsven is tevens mede-oprichter van de NVvK in datzelfde jaar. In het voorjaar van 2021 werd de naam van de VBTGG gewijzigd in de Vereniging Mondzorg voor Bijzondere Zorggroepen (VMBZ). In november 2021 werd het 50-jarig jubileum van VMBZ én NVvK gevierd! (Door corona een jaartje later dan gepland)