Joost Derwig, Radboudumc

Biografie
Als zoon van een geschiedenis leraar was mijn motto lange tijd “elke dag iets leren”. Sinds mijn opleiding als neuropsycholoog aan de radboud universiteit heb ik dus ook niet stilgezeten.
Ondanks de blijvende interesse in de relatie tussen hersenen en gedrag ben ik me meer gaan verdiepen in de Gezondheidszorg psychologie en later als klinisch psycholoog werkzaam in de GGZ in de mens als geheel.
Bij terugkeer in het ziekenhuis werd mijn motto aangevuld met de spreuk “Mens Sana in Corpore Sano” Een holistische blik op lichaam en geest staat daarbij centraal.
Sinds 3 jaar werkzaam in Radboud UMC richt ik me vooral op organisatie en uitvoer van transgender zorg en ben ik werkzaam op het CentrumBijzondereTandheelkunde
. Naast patientenzorg ben ik direct betrokken in onderwijs aan geneeskunde en tandheelkunde studenten.
Thuis een lieve partner, twee poezen en mantelzorg voor bejaarde ouders. Maar genoeg tijd te genieten van een goed boek, lekker eten en koken en spelletjes.
Samenvatting presentaties
Medische psychologie richt zich op de impact van ziekte en gezondheid op de mens, en de invloed die de mens heeft op ziekte en gezondheid. Vandaag ga ik het hebben over genderdiversiteit, en specifiek over genderincongruentie, wat betekent dat iemands genderidentiteit niet overeenkomt met het geslacht dat hen bij de geboorte is toegewezen. Dit heeft invloed op zowel de manier waarop iemand zichzelf ziet als op hoe anderen hen zien. Relationele aspecten staan dus centraal.
Genderincongruentie kan leiden tot verwarring, onzekerheid, en soms zelfs afkeer van het eigen lichaam. Dit kan zelfzorg en andere gedragingen extra moeilijk maken. Ook speelt het uiterlijk van iemand, inclusief uiterlijke kenmerken en het geslacht dat zichtbaar wordt uit bijvoorbeeld naam of geboortegeslacht, een grote rol in de interactie tussen zorgverleners en patiënten.
In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht en openheid gekomen rondom genderdiversiteit. De vraag naar medische zorg op het gebied van gender-affirming care is toegenomen, maar tegelijkertijd zijn er ook steeds meer mensen met genderincongruentie die zich in de reguliere zorg bevinden. Dit betekent dat jij als tandarts waarschijnlijk steeds vaker met genderdiversiteit te maken krijgt in je praktijk.
Ik ben dan ook blij dat ik vandaag hier ben. Vanuit mijn perspectief als psycholoog wil ik kort ingaan op de ontwikkeling van genderidentiteit en de maatschappelijke veranderingen die hierbij spelen.
Het grootste deel van deze sessie richt zich op hoe je als zorgverlener gendersensitief kunt omgaan met patiënten, hoe je specifieke genderzorgvragen in de tandartspraktijk kunt hanteren, en hoe je reguliere mondzorg kunt aanbieden op een manier die past bij genderdiverse patiënten.
Er is tijd ingepland voor een Q&A, maar de ervaring leert dat er vaak veel vragen zijn, dus ik zal de presentatie interactief houden, zodat we samen kunnen nadenken over hoe we dit in de praktijk kunnen toepassen.
- Programma zaterdag 22 maart 2025
Hoe zorg je voor jezelf als je lichaam in de weg kan zitten?
Datum: 22 mrt 2025Tijd: 11:45 - 12:45 CET